Rendszerüzenet

Pénzmosás bejelentési eljárása

Előző cikkünkben részleteztük a 2017. június 26-án hatályba lépett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény, amely az Európai Parlament és a Tanács 2015. május 20-i (EU) 2015/849 irányelvének (4. Pénzmosás megelőzési irányelv) történő megfelelést szolgálja. Mai cikkünkben a pénzmosás gyanújának bejelentésének eljárásával foglakozunk.

A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége és Teljes Ülése 2017. július 10. napján egyhangúan elfogadta a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséhez kapcsolódó "egységes szabályzatot" és a területi kamarákra vonatkozó útmutató tartalmát, amelyet az Igazságügyi Minisztériumnak még jóvá kell hagynia.

A terjedő híresztelésekkel ellentétben, ügyvédeket nem terheli nem a NAV-hoz (FIU) történő "kijelölt kapcsolattartó" bejelentésének kötelezettsége. Az ügyvéd gyanú esetén a Kamarához jelent, az ő anonimitását lehetővé tevő üres és zárt borítékban. A borítékra kérjük írják rá, "pénzmosás gyanújának bejelentése". Ezt kell elhelyezni egy kamarához címzett "külső" borítékban. A belsőt a kamara nem bontja ki, hanem egy kijelölt személy útján továbbítja a NAV-hoz. Ez biztosítja azt, hogy az ügyvéd, ha úgy kívánja, anoním módon tehessen bejelentést és a hatósággal csak akkor - és visszafelé is a kamarán keresztül - kerül kapcsolatba, ha hatóság visszatér a bejelentésre. Az ügyvéd- Kamara- NAV közti két borítékos rendszerre csak addig van szükség, míg ki nem építik az anonimitást biztosító elektronikus rendszert a két intézmény között. A kapcsolatot tartó kijelölt kamarai személyt a Budapesti Ügyvédi Kamara jelenti be az Adóhivatalnak.

Az egyéni ügyvédek és egyszemélyes ügyvédi irodák a Magyar Ügyvédi Kamara szabályozásnak a miniszter általi kihirdetését követően az "egységes szabályzatot" alkalmazhatják.
A további szabályozást a területi kamara készíti és hirdeti ki.

A több tagból álló ügyvédi irodáknak a belső szabályzataikat a területi útmutató kiadását követő 90 napon belül, de legkésőbb 2017. szeptember 30-ig kell elkészíteniük.

 

Forrás:

Budapesti Ügyvédi Kamara

 

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások