Rendszerüzenet

Strasbourg: Magyarország megsértette a gyülekezési szabadsághoz való jogot

Elsőfokú ítéletében elmarasztalta 2017. október 3-án Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mert megítélése szerint a magyar hatóságok 2010-ben indokolatlanul tiltottak be egy tüntetést, és ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének gyülekezési szabadságról szóló cikkét.

Az ügy előzménye, hogy Körtvélyessy Zoltán 2010. április 17-ére tiltakozást szervezett a budapesti Venyige utcai börtön elé, hogy felhívja a figyelmet az általa "politikai fogolynak" nevezett Budaházy György és társai helyzetére. A rendőrség azonban nem engedélyezte a tüntetést arra hivatkozva, hogy a demonstráció akadályozná a forgalmat, amely más útvonalon nem lenne biztosítható. Körtvélyessy az ügyben bírósághoz fordult, mondván, hogy a rendőrség politikai okokból tiltotta be a rendezvényt, a kérdéses utca ugyanis elég széles, a mintegy kétszáz tüntető nem okozott volna komolyabb fennakadást.
A strasbourgi bírói fórum kedden megállapította, hogy a magyar hatóságok aránytalanul korlátozták a gyülekezési szabadságot, és ezért 1000 euró (310 ezer forint) perköltséget ítélt meg a panaszosnak.
Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerített.
A keddi ítélet egyelőre nem jogerős; Körtvélyessy és a magyar állam is fellebbezhet.

 

Forrás:

MTI

 

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások