Rendszerüzenet

Áfamentes céges rendezvények?

2017-12-15

A céges eseményeken, rendezvényeken, üzleti partnereknek, illetve a saját dolgozóknak juttatott étel és ital kiadásnak, valamint az ezzel járó közterheket veszi jelen cikk górcső alá a karácsonyi időszakban megnövekedő céges összejövetelek számára tekintettel.

Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő szerint a fő kérdés, hogy szakmai vagy nem szakmai a rendezvényre szeretnék a köztehermentességet igényelni. Szakmai rendezvények esetén a terem- eszközbérlet adómentes.

Az ügyfelek, vendégek és alkalmazottak reprezentációs ellátása bármilyen rendezvény keretében zajlik, mindig egyes meghatározott juttatás, ugyanakkor a vállalkozói tevékenység érdekében felmerült ráfordítás, így áfája nem vonható le. A költségek 1,18-szorosa után viszont 15 százalék szja és 22 százalék eho fizetendő. Sőt, ha ez például egy év végi rendezvény, aminek a szórakoztatás a fő célja – azaz nem szakmai –, akkor a terembérlet és szervezés is ide tartozik az ételek és italok mellett. 

Szakmai rendezvényeknél a helyszín és a műszaki feltételek biztosításához kapcsolódó költségek elszámolhatóak mint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, és a magánszemély oldaláról sem minősülnek bevételnek, vagyis nem adóköteles reprezentációs kiadások. Ilyen például az eszközök bérleti díja, vagy a terem bérleti díja és például a programszervezés költségei. A kifizetővel munkaviszonyban álló dolgozók utaztatása, elszállásolása, akik közreműködnek a rendezvény lebonyolításában, nem adóköteles reprezentációs költség. Az ő esetükben ezen összegek a hivatali, üzleti utaztatáshoz tartoznak, az étkezési költségük azonban nekik is egyes meghatározott juttatásként könyvelendő. Szakmai rendezvények esetében az áfa – az étel-ital kivételével – levonható.

 

Forrás:

http://adozona.hu/altalanos/Rendezvenyeken_adott_juttatas_adoja_es_afaj_3T6JT8#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly&utm_content=201702_adozonauser

 

Szerk.: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások