AB: tiltott kampányplakát tevékenység miatt felfüggeszti a Kúria végzésének végrehajtását

2018-04-09

Az ügyben a Momentum Mozgalom Párt alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, arra hivatkozva, hogy a Kúria döntése sérti a véleménynyilvánítási szabadságát, valamint a tisztességes bírósági tárgyaláshoz való jogát. Az Alkotmánybíróság a panaszt befogadta, az érdemi vizsgálat folyamatban van, mivel azonban a Kúria támadott döntésének végrehajtása az alkotmánybírósági vizsgálat alatt is korlátozza az indítványozó jogszerűen végzett kampánytevékenységét, az Alkotmánybíróság végzésében felhívta a Kúriát a Kvk.VI.37.414/2018/2. sorszámú végzése végrehajtásának felfüggesztésére.

A Kúria támadott végzése megállapította, hogy a jelölő szervezet (FIDESZ) által kiadott plakát sérti a választás tisztaságára, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket, így a plakát kiadóját eltiltotta a további jogsértéstől. Az indítványozó álláspontja szerint a Kúria végzése nyomán a Momentum kampánytevékenysége még a 2018-as országgyűlési választás előtt korlátozottá válhat.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint az Alkotmánybíróság a kifogásolt döntés végrehajtásának felfüggesztésére hívhatja fel a bíróságot akkor, ha az a várható döntésre tekintettel, súlyos és helyrehozhatatlan kár vagy hátrány elkerülése érdekében indokolt. Az Alkotmánybíróság erre tekintettel felhívta a Kúriát a Kvk.VI.37.414/2018/2. sorszámú végzése végrehajtásának felfüggesztésére A végzéshez különvéleményt csatolt dr. Stumpf István alkotmánybíró.

 

Forrás:

Alkotmánybíróság

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

 

Hozzászólások