Elfogatóparancs végrehajtásának megtagadásáról nem dönthet EU-s bíróság

2018-05-16

Az Európai Unió Bírósága nem rendelkezhet arról, hogy egy nemzeti hatóság megtagadhatja-e az elfogatóparancs végrehajtását. A tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozni valamennyi európai elfogatóparancsról az uniós főtanácsnok indítványa szerint. Mai cikkünk az indítványt, valamint a főtanácsnok szerepét ismerteti.

Az ügy előzménye, hogy egy magyar állampolgár ellen - akit a főtanácsnok A. Y. monogrammal azonosított - vesztegetés miatt büntetőeljárás indult Horvátországban. A gyanú szerint megegyezett egy magas rangú horvátországi tisztségviselővel abban, hogy jelentős pénzösszeget fizet számára az általa képviselt magyar vállalat és a horvát kormány közötti szerződéskötés fejében. A horvát hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, amelynek végrehajtását a magyar igazságügyi hatóságok azzal az indokkal tagadták meg, hogy a cselekmény miatt korábban már büntetőeljárás indult Magyarországon, amelyet azóta megszüntettek.
Az európai elfogatóparancsot kibocsátó horvát bíróság a magyar hatóságok jogaival és kötelezettségeivel kapcsolatban vár iránymutatást az uniós bíróságtól.

Maciej Szpunar főtanácsnok véleménye szerint a horvát bíróság eljárásának lefolytatása szempontjából nincs szükség az uniós bíróság arra a kérdésre adandó válaszára, hogy a végrehajtó nemzeti hatóságok megtagadhatják-e az elfogatóparancs végrehajtását. Hozzátette, a nemzeti bíróságok hatáskörébe tartozik, hogy fenntartják-e az európai elfogatóparancsot, vagy pedig visszavonják azt. A bírósági tájékoztatás szerint a főtanácsnok indítványában hangsúlyozta, egy európai elfogatóparancsot kibocsátó hatóság nem léphet egyetlen nemzeti végrehajtó hatóság helyébe sem, ezért nem terjeszthet olyan kérdéseket sem az uniós bíróság elé, amelyeket csak a végrehajtó hatóság jogosult feltenni. Az uniós főtanácsnok feladata, hogy - pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik vele.

Forrás:
MTI

Szerk: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások