Osztrák elnökség az Európai Unió Tanácsában július 1-től

2018-07-04

Mai cikkünk az elnökségi trió intézményét mutatja be az Európai Unió Tanácsán belül kitérve a jelenlegi osztrák elnökség prioritásaira.

A soros elnökség intézménye

A Tanács elnöki tisztét félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

Az elnöki tisztet betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással. Az elnökségi triók rendszerét a Lisszaboni Szerződés vezette be 2009-ben. A trió tagjai hosszú távú célokat jelölnek ki és közös programot készítenek, melyben meghatározzák azokat a területeket és lényeges kérdéseket, amelyekre a 18 hónapos időszak során kitüntetett figyelmet fordítanak. E közös program alapján a három ország mindegyike elkészíti részletes féléves tervét. A jelenlegi triót az észt, a bolgár és az osztrák elnökség alkotja. Az Európai Unió Tanácsának osztrák elnöksége 2018. július 1-én kezdődött és december 31-ig tart. Ausztria 1995-ös csatlakozása óta 1998 és 2006 után most harmadszor tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét.

Az osztrák elnökség programja

Az osztrák elnökség prioritásait jelmondat „Védelmet nyújtó Európa” jelmondat határozza meg az osztrák elnökség programja pedig itt olvasható. Az elnökség a menekültügyi és migrációs kérdésekre, a külső határok védelmére, a radikalizálódás, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, a digitális biztonságra és az európai értékek védelmére koncentrál a programjában.

Forrás:

www.consilium.europa.eu

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások