Rendszerüzenet

Adótartozás elévülése

2017-02-15

Az adótartozások keletkezése két okra vezethető vissza:

Az egyik, hogy az adózó benyújtja az adófizetési kötelezettséget tartalmazó bevallását és ezen fizetési kötelezettségének nem tesz eleget.

A másik amikor a NAV állapítja meg egy ellenőrzés keretében az adófizetési kötelezettséget (adóhiány, adóbírság, késedelmi pótlék) és az erről szóló határozat jogerőssé és végrehajthatóvá válik.

Az adókötelezettségek végrehajtásának időbeli korlátját jelenti az elévülés. 2016. június 30-ig hatályos szabályozás szerint az elévülési idő 5 év volt. A 2016.július 01-től hatályos szabályozás az elévülési időt 4 évre csökkentette. Tehét 4 év elteltével - a jogszabályban meghatározottak kivételével - a tartozásokat törölni kell, így azok végrehajthatósága is megszűnik.

Fontos kérdés, hogy mikor indul a 4 éves elévülési idő?

A jogszabályi meghatározás szerint a tartozás esedékessége évének utolsó napjától.

A jogszabály meghatározza ugyanakkor azt is, hogy mely esetekben hosszabbodik meg ez az időtartam. Amennyiben az adótartozást végrehajtás alá vonták, akkor az elévülési idő 6 hónappal meghosszabbodik. Függetlenül a végrehajtási cselekmények számától csak egyszer 6 hónappal hosszabbodik az elévülés ideje.

Az elévülést ugyanakkor megszakítja az az időszak, amikor a végrehajtás szünetel: ilyen eset, amikor a tartozás vonatkozásában méltányossági kérelem kerül előterjesztésre vagy bírósági felülvizsgálat esetén a adóhatósági határozat végrehajtásának felfüggesztését indítványozzák.

Forrás: adojogasz.hu

 

Ön ügyvéd?

Várjuk ügyvéd kollégák cikkeit, melyekkel gazdagíthatjuk az Ügyvéd.hu tartalmát. A cikkeket minden esetben a szerző nevének feltüntetésével és honlapjára mutató url elhelyezésével tesszük elérhetővé az oldal többezer látogatója számára. info(kukac)ugyved.hu

Hozzászólások