Rendszerüzenet

2017 a felkészülés éve, avagy az Uniós közigazgatási eljárási kódex

2017-06-02

 

Az új kódex irányába elvárás, hogy ez a szabályozás hatékony, olcsó, ésszerű időn belül lezáruló, ügyfélbarát, esélyegyenlőséget biztosító, új technológiákra is építő eljárást eredményezzen. Az egységes, átlátható, polgároknak és gazdasági szereplőknek is garanciákat nyújtó szabályozás növeli az unió elfogadottságát. Szükséges például az ügyintézési eljárási határidők megállapítása. A rossz uniós szabályok kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak egyes tagállami gazdasági eseményekre, ugyanakkor a tervezett folyamatos on-line kapcsolat ügyfél és uniós közigazgatási szerv között előremutató.

Handó Tünde, az OBH elnöke szerint 2018-ban hihetetlen kihívás elé néz az egész jogásztársadalom, mivel alkalmazniuk kell az új eljárási kódexeket. Az OBH és a bírói kar közvetlenül is közreműködött az eljárási kódexek megalkotásában és a bírók segítséget tudnak nyújtani a jogalkotónak abban, hogy szövegjavaslatuk alkalmas legyen arra a célra, amelyet a kodifikátor kitűzött.

Az önálló közigazgatási perrend a bírósági szervezetrendszerben is változtatásokat eredményez, mivel megváltozik a Fővárosi Törvényszék szerepe, és kiemelkedik nyolc közigazgatási és munkaügyi bíróság, ahol elsősorban a klasszikus közigazgatási ügyekkel fognak foglalkozni.

A 2017-es esztendő tehát az új kódexekre való felkészülés éve a bírók számára. Ez azért is jelent külön kihívást, mert az elmúlt öt évben a bírósági szervezet rendkívüli eredményeket ért el azokban a mutatókban, amelyeket európai szinten is vizsgálnak a bíróságok működésében. 2017. április 10-én Brüsszelben már ötödik éve jelent meg az Európai Bizottság igazságügyi eredménytáblája, ahol a 28 tagállamot helyezték rangsorba például aszerint, hogy hol milyen gyorsak a perek, vagy mekkora az ügyhátralék a lakosságszámhoz viszonyítva. A közigazgatási perek intézésében az eredménytábla szerint a második leggyorsabb a magyar igazságszolgáltatás, a közigazgatási ügyhátralékot tekintve pedig szintén a második helyen állunk.

 

Forrás:

http://www.kormany.hu/hu/igazsagugyi-miniszterium/hirek/szukseg-van-unios-kozigazgatasi-eljarasi-kodexre

https://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/a-birosag-felkeszult-az-uj-kodexekre

http://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=56908

MTI

 

szerk.: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások