Rendszerüzenet

Törvény készül a titkos információgyűjtésről

Az új büntetőeljárási törvény koncepciójával való összhang megteremtése érdekében módosítás előtt állnak a titkos információgyűjtést szabályozó ágazati törvények, így az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény, a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény és a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény. Az erről szóló tervezet közigazgatási egyeztetés alatt áll.

Az előterjesztő által csatolt ún. hatásvizsgálat szerint az új büntetőeljárási törvény tervezete átalakítja a titkos információgyűjtés és a titkos adatszerzés szabályait, átfogóan szabályozva a bűnüldözési célú titkos információgyűjtést. A nyomozati szervekre vonatkozó ágazati törvények alapján tisztán bűnüldözési célú titkos információgyűjtés nem folytatható, ezért az ágazati törvények rendelkezéseit az új büntetőeljárási törvény tervezetével összhangba kell hozni.

A módosítás emellett érinti a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvényt is a bűncselekmények sértettjeinek kielégítési sorrendjére vonatkozó rendelkezések tekintetében. A tervezet szerint a végrehajtási kielégítési sorrend akként módosulna, hogy a sértett kártérítési igényének a kielégítése megelőzze az állami igényeket, így például a bűnügyi költség behajtását is.

 

forrás:

http://www.parlament.hu/irom40/15054/15054-0007.pdf

http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/jogszabalyfigyelo-2017-10-het

 

szerk: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások