Rendszerüzenet

Elfogadták az online tartalmak külföldi elérését biztosító szabályt

"Az EU-n belül utazó európaiak nem lesznek többé elvágva a filmekre, sportközvetítésekre, zenei szolgáltatásokra, e-könyvekre vagy videojátékokra vonatkozó online szolgáltatásoktól, amelyekért otthon fizettek. A roamingdíjak felszámolása mellett ez is fontos előrelépés az egységes digitális piac megteremtése felé" - hangsúlyozta közleményében a máltai soros uniós elnökség.

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az 586 szavazattal 34 ellenében elfogadott új szabályok értelmében a jövőben más uniós országban is elérhetővé válnak a szolgáltatók által jelenleg korlátozott hozzáférésű online filmek, zenék, játékok, tévéadások, amelyekre lakóhely szerint előfizettek.

Az EP által elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy egy másik uniós országban a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok korlátlanul hozzáférjenek az otthoni előfizetésük alapján ezekhez a tartalmakhoz. A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.  

 Szakértők szerint az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még kiemeltebb jelentőséget nyer a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörlésével.

Az új szabályok várhatóan a jövő év elején lépnek hatályba.

forrás:

MTI

 

szerk: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások