Munkanélküli ellátás igénylése az Európai Unióban

Ha valaki egy uniós országban, Lichtensteinben, Izlandon, Norvégiában vagy Svájcban veszti el munkáját, akkor rá, a mai cikkünkben összegyűjtött uniós szabályok vonatkoznak.

A munka elvesztése esetén azon ország foglalkoztatási szerveinél kell regisztrálni, és munkanélküli ellátást igényelni, ahol az illető utoljára dolgozott. Az Európai Unió címtárában találhatók meg azok az intézmények, melyekkel szükség esetén kapcsolatot lehet létesíteni.

Idénymunkások és határ menti ingázók

Idénymunkások illetve határ menti ingázók esetén - amennyiben a munka elvesztésének helye szerinti ország eltér a jelenlegi tartózkodási helyétől- eltérő szabályok vonatkoznak a munka elvesztését követő bejelentési eljárásra, valamint az ellátás folyósítására. Határ menti ingázó az uniós szabályok szerint az, aki munkahelye és tartózkodási helye eltérő országban található, de tartózkodási helyére naponta, vagy legalább heti egy alkalommal visszatér. A határ menti ingázónak vagy az elvesztett munkahely helye, vagy a tartózkodás helye szerinti ország foglalkoztatási szerveinél szükséges regisztrálnia, a munkanélküli ellátást viszont csak a tartózkodási helye szerinti ország folyósíthatja számára, a belső szabályai szerint. Idénymunkásokra eltérő szabály vonatkozik, hiszen a munkavállalás vagy a tartózkodási hely szerinti országban is regisztrálhatnak és igényelhetnek ellátást.

Amennyiben az illető csak részben munkanélküli, akkor mindig azt az országot terheli a munkanélküli ellátás kifizetése, ahol részlegesen még mindig dolgozik.

Az egyes országokban megillető jogokról az Európai Bizottság honlapján található bővebb, ország specifikus tájékoztatás.

Az a munkanélküli ellátás igénylésének elbírálásakor az intézményeknek figyelembe kell venniük a más uniós országokban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban megszerzett biztosítási időszakokat is, ha ez az illető ellátásra való jogosultsága miatt szükséges, így a külföldön végzett munka időszakainak összeadása indokolt.

Munkanélküli ellátás kiszámításakor az egyes országok határozzák meg, hogy ki jogosult munkanélküli ellátásra, továbbá hogy mekkora összeget folyósítanak, és milyen hosszú ideig.

Az EU az alábbiakat garantálja:

  1. A munkanélkülivé vált személy az ellátást folyósító ország állampolgáraival egyenlő feltételek mellett jogosult munkanélküli ellátásra. Az ellátást folyósító ország általában az utolsó munkavégzés helye szerinti ország.
  2. Az intézményeknek figyelembe kell venniük azt az időszakot, amikor az igénylő más országokban rendelkezett biztosítással vagy munkaviszonnyal, ha ez az ellátásra való jogosultság elbírálásához szükséges.
  3. Ha a munkanélküli ellátás összege az igénylő korábbi munkából származó jövedelmétől függ, akkor csak azt a munkából származó jövedelmet veszik figyelembe, amelyet az utolsó munkavégzése szerinti országban kapott.
  4. Ha az igénylő családtagjai az európai uniós országok, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc közül másik országban laknak, és a munkanélküli ellátás összege a családtagok számától függően növekszik, a családtagokat olyan módon veszik figyelembe, mintha az ellátását folyósító országban laknának.

Külföldi munkakereséskor bizonyos feltételek megléte esetén három hónapig az igénylő továbbra is kaphat munkanélküli ellátás, mely időszak legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható.

 

Forrás:

Európai Bizottság

 

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások

Hírek

További tartalmak

Május 25-től életbe lép a GDPR

Tovább

Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a légszennyezés miatt

Tovább

Elfogatóparancs végrehajtásának megtagadásáról nem dönthet EU-s bíróság

Tovább

Brexit - Elvetette a skót parlament a kilépési törvénytervezetet

Tovább