Rendszerüzenet

Kúria: lehetséges népszavazás a civil törvényről

2017-11-07

A Kúria november 7-ei ülésén hitelesítette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény hatályon kívül helyezését célzó népszavazási kérdést. Cikkünk a Kúria döntését mutatja be.

A népszavazási kérdést magánszemély nyújtotta be a következő tartalommal: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?" Az indítványban a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvény hatályon kívül helyezése érdekében szeretne a kezdeményező magánszemély népszavazást kiírni. A Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén megtagadta a kérdés hitelesítését, azonban a Kúria felülvizsgálati eljárásában kedden, jogerős határozatában a Választási Bizottság 92/2017. számú határozatát megváltoztatta és a kérdést hitelesítette.

A Kúria az eljárásban egyetlen szempontot vizsgált, a kérdés választópolgári egyértelműségnek való megfelelőségét. A Kúria megítélése szerint a fenti kérdés megfelel a választópolgári egyértelműség követelményének, azaz arra egyértelműen lehet válaszolni. Az átláthatóság biztosítására irányuló célkitűzés magából a törvény-címből egyértelműen kitűnik, amely cím a népszavazásra feltenni szándékozott kérdés szövegének is részét képezi. Az átláthatóság magában foglalja a pénzügyi átláthatóságot is, így azt is – ami egyébként a törvény szövegében szerepel – hogy a törvény hozzájárul a pénzmosás elleni küzdelemhez. A Kúria szerint nincs sem olyan tényleges, sem olyan potenciális következmény, amely a kérdés feltevése alapján rejtve marad a választópolgár előtt. 

A 2017. évi LXXVI. törvényről bővebben előző cikkünkben olvashat.

 

Forrás:

Kúria

MTI

 

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások