Rendszerüzenet

Az Európa Tanács egyenjogúsági stratégiája

2018-03-09

Az Európa Tanács (továbbiakban: ET) Miniszteri Bizottsága 2018. március 7-ei ülésén fogadta el a 2018-2023-as időszakra vonatkozó, nemek közötti egyenjogúság elérését célzó stratégiáját. Mai cikkünk a stratégiát veszi górcső alá.

A stratégiában az ET megerősíti a tényleges és teljes nemek közötti egyenjogúság elérésére vonatkozó kötelezettségvállalását, amelyet mind az ET szervezetében mind a tagállamokban meg kíván valósítani. Hat kiemelt területet határoztak meg a miniszterek, amelyek segítségével elő kell mozdítani az egyenjogúságot. Az ET szerint küzdeni kell és meg kell előzni a nemi alapú előítélteket, illetve a szexizmust. Ugyancsak fontosnak tartották a nők igazságszolgáltatáshoz való egyenlő hozzáférésének biztosítását. Az ET az egyenjogúság egyik fő területeként határozta meg a nők és férfiak egyenlő részvételét a politikai és közérdekű döntések meghozatalában. A bevándorló, menekült és menedékkérő nők és lányok védelme mellett tehát az ET a politikai döntések és intézkedések kialakítása során a nemi egyenjogúság figyelembe vételét várja el a tagállamoktól.

Az elfogadott stratégia végrehajtását a dán elnökség kezdi meg a 2018. május 3-4-én Koppenhágában, „Nemi egyenjogúság: az út kikövezése” címmel megrendezésre kerülő konferencián.

Forrás:
Jogászvilág

https://www.coe.int/en/web/portal/-/the-council-of-europe-adopts-its-gender-equality-strategy-2018-2023

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások